Zabavi se, kreiraj i upoznaj Beograd


Organizacija za međugeneracijsku saradnju 35+ planira da deci-pripadnicima srpske zajednice iz zemalja regiona – učini boravak u Beogradu sadržajnim i kreativnim. Program će biti relizovan u saradnji sa partnerom Dečjim kulturnim centrom Beograd, referentnom ustanovom kulture za decu i mlade Gradske uprave Grada Beograda. Partneri će organizaciju dolaska i boravka dece u Srbiji organizovati u koordinaciji i uz podršku Kancelarije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Program tokom prvog dana buhvata organizovan obilazak i upoznavanje glavnog grada Republike Srbije (posetu Kalemegdanu, Beogradskom zoološkom vrtu, vožnju Savom i Dunavom, posetu Patrijaršiji, Konaku knjeginje Ljubice, Stadionu Rajko Mitić i Muzeju Crvene Zvezde, Muzeju Nikole Tesle, Hramu Svetog Save), a drugog dana kulturno-umetnički program (lutkarsku predstavu sa interaktivnom dramsko-animativnom radionicom i multidisciplinarnu likovnu radionicu). Dvodnevni program će biti realizovan za dve grupe dece: pripadnike srpske zajednice u Rumuniji  iz Temišvara i za pripadnike srpske zajednice iz Vukovara u Hrvatskoj.

Projektom želimo da postignemo umetničke, obrazovne i kulturno-društvene ciljeve.
1. Umetnički cilj: deci-gostima Beograda pružiti kvalitetan umetnički sadržaj tokom boravka.
2. Obrazovni: Učešće dece u radiniocama stvoriće uslove i atmosferu za istraživanje, učenje, otkrivanje i kreiranje raznovrsnih sadržaja i veština.
3. Kulturno-društveni cilj: upoznavanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i jezičkog identiteta, na zabavan i kreativan način. Želja organizatora je da utisci koje deca budu ponela iz Beograda potpomognu očuvanje kulturne i nacionalne samobitnosti pripadnika srpskog naroda u zemljama u regionu.

DECE Logo