Vranjanski penzioneri uče o digitalnim tehnologijama


Nakon pohađanja besplatnih Vip digitalnih radionica, najstariji građani Vranja uspešno su savladali osnove korišćenja računara

Organizacija za međugeneracijsku saradnju 35+ i kompanija Vip mobile treću godinu zaredom organizuju besplatne digitalne radionice za stariju populaciju u gradovima širom Srbije. Nakon Novog Pazara, Beograda i Kragujevca, ove godine, petodnevna radionica po prvi put je organizovana u  Vranju, gde je od 17. oktobra u prostorijama Udruženja penzionera grada Vranja, 20 penzionera iskoristilo priliku da se upozna sa savremenim sredstvima komunikacije. Oni su tokom ovih pet dana naučili kako da samostalno budu deo sveta modernih komunikacija, tačnije kako da koriste društvene mreže, stupe u kontakt sa porodicom i prijateljima u inostranstvu i „surfuju“ Internetom, baš kao njihovi unuci.

„Digitalne radionice su mi dosta pomogle i omogućile mi da spoznam neke potpuno nove načine za komunikaciju sa prijateljima i rodbinom. Iako sam bio trgovac, tek u penziji sam počeo da se bavim folklorom, pa je muzika postala veoma važan deo mog života. Sada na Internetu mogu da pretražujem različite koreografije, slušam muziku, a verujem da će i folklorno društvo čiji sam član, sada dobijati mnogo više poruka za druženje i gostovanja“, izjavio je Dobri Ristić, trgovac u penziji i jedan od polaznika kursa.

Projekat „Vip digitalne radionice za starije“ koji je sa realizacijom počeo 2014. godine, osmišljen je da polaznicima pruži priliku da steknu osnovna znanja iz oblasti informacionih tehnologija, programa za pisanje tekstualnih dokumenata, Interneta, e-mail korespondencije, Internet telefonije, korišćenja tablet uređaja i pametnih telefona. Svi učesnici radionice imali su obezbeđen kompletan materijal, a na kraju su dobili i sertifikat o uspešno završenoj obuci.