Deca iz regiona upoznaju Beograd


U Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova organizovan je prijem za mlade članove Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“. Članovi dečje grupe Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“ su gosti Beograda tokom prve nedelje oktobra u okviru projekta „Zabavi se, kreiraj i upoznaj Beograd“.

Dobrodošlicu i prijatan boravak u Beogradu gostima su poželeli ispred Uprave za saradnju s dijasporom Rastko Janković i Vukman Krivokuća, Ivona Jevtić, sekretar za kulturu Grada Beograda, Irena Aleksić u ime Turističke organizacije Beograda i Dragan Marić u ime Dečjeg kulturnog centra Beograd.

„Cilj ovog projekta je da deci – pripadnicima srpske zajednice iz zemalja regiona učini boravak u Beogradu sadržajnim i kreativnim. Projekat podrazumeva organizovan obilazak i upoznavanje glavnog grada Republike Srbije, kao i učešće u najznačajnijim beogradskim kulturno – umetničkim manifestacijama za decu“, rekao je Rastko Janković.

U ime gostiju iz Vukovara domaćine je pozdravio Dejan Drakulić, predsednik VSPD „Javor“Deca – gosti Beograda će biti učesnici 47. Međunarodnog susreta dece Evrope „Radost Evrope 2016“, kao i gosti Dečjeg kulturnog centra Beograd. Deca iz VSPD „Javor“ učestvovaće 2. oktobra u svečanom defileu manifestacije „Radost Evrope“, 4. oktobra će u okviru Susreta prijateljstva nastupiti u Dečjem kulturnom centru, a 5. oktobra u Centru „Sava“ na završnom gala koncertu manifestacije „Radost Evrope“.

Realizacijom ovog projekta deci – gostima pruža se kvalitetan kulturni sadržaj tokom boravka u glavnom gradu matične države, stimuliše se učešće dece u kreativnim radiniocama koje imaju uslove i atmosferu za istraživanje, učenje, otkrivanje i kreiranje raznovrsnih sadržaja i veština. Pored umetničkog i obrazovnog aspekta, cilj projekta je i upoznavanje i negovanje srpskog kulturnog, etničkog i jezičkog identiteta. Projekat realizuju Dečji kulturni centar Beograd i Organizacija za međugeneracijsku saradnju 35+, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Vukovarskog srpsko pevačko društvo „Javor“ osnovano je još daleke 1869. godine i od tada radi na očuvanju srpske narodne, umetničke, duhovne i svetovne vokalne muzike. Članovi „Javora“ bili su Jovan Jovanović Zmaj i Stevan Mokranjac.