Organizacija 35+ na Kosidbi na Rajcu 2017


Naša organizacija imala je čast i privilegiju da i ove godine bude deo manifestacije “Kosidba na Rajcu”, tradicionalne turističke manifestacije koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i proslavlja završetak sezone košenja planinskih livada. Manifestacija je trajala od petka 14. jula do nedelje 16. jula 2017. Godine uz brojne kulturno-umetničke i sportske sadržaje:  nastupi folklornih ansambala, muzički koncerti, izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme uz demonstraciju rada na rajačkim livadama itd. Centralni događaj odigrava se u nedelju 16. jula od 10 časova.  Počinje okupljanjem kosača, zdravičara, vodonoša, ručkonoša i ostalih učesnika koji u defileu, uz zvuke trubačkog orkestra, svečano paradiraju centralnim delom Rajca ka kosilištu. Prva kosidba na Rajcu organizovana je kad i prvi narodni vašar 1982. godine. Od 1965. prerasla je u turističku manifestaciju.

U stočarskim krajevima kosidba je odvajkada bila jedan od najvažnijih seoskih poslova jer se pokošena trava potom čuvala za zimsku prehranu stoke. Da bi ovaj težak posao makar malo sebi olakšali, domaćini su se okupljali na mobi, kao vekovima do tada. Seljani su se međusobno ispomagali, kosili kod jednog domaćina jedan dan, kod drugog sutradan i tako dok svakom ne pokose livade.
Kosidba je bila toliko utkana u život naroda da se vremenom po završetku posla sredinom leta iz nje izrodila prava svetkovina. Najpoznatiji i najveći na svetu događaj ove vrste, svakako je “Kosidba na Rajcu”, uvek  prve nedelje posle Petrovdana, koji se obeležava 12. jula, baš onda kad je trava zrela za košenje.
Kosači su se prvi put nadmetali još 1882. godine, kada je održan i prvi narodni vašar. Tek od sredine šezdesetih godina prošlog veka “Kosidba na Rajcu” postala je međunarodna turistička manifestacija. Međutim, ova svetkovina nije sa­mo košenje trave. Oduvek je bila i susret izvornih igračkih i pevačkih grupa u narodnim nošnjama, bila je prilika da se ugledni domaćini sretnu, da se ugovore poslovi, da se vide devojke i momci, pa i svadbu da dogovore. Još su stari putopisci planinu Rajac, nadomak  Ljiga, nazvali rajem na zemlji. Na oko 700 metara nadmorske visine ona je sa svojom prijatnom, lekovitom i umirujućom klimom 1963. godine stavljena pod zaštitu države i proglašena regionalnim parkom prirode.

Kosidba na Rajcu danas privlači ljude sa svih strana sveta jer može da se prijavi bilo ko, samo da je u narodnoj nošnji. Tako svake godine u tri dana vašara Rajac preplavi nekoliko desetina hiljada gostiju, a dolazili su kosači sa Islanda, iz Velike Britanije, Norveške, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Zato u revijalnom delu Kosidbe ne znaju za nadmetanje, nego puste svi kosači jednog da počne, pa kad on odmakne sa otkosima, jedan po jedan slede ga ostali. Među pedesetak stasitih momaka bira se na kraju kozbaša, odnosno đidija, onaj koji najbolje kosi i ima najlepšu nošnju, koga žene pogledima biraju…Najlepše je na kraju. Ručkonoše, žene koje zovu još i „zlatne ruke“, služe tradicionalna domaća jela na ćilimima i čaršavima prostrtim po zemlji. Miris gibanice, sira, kajmaka i pršute pomeša se sa mirisom tek pokošene trave.

Zahvaljujemo se našim partnerima i prijateljima iz Opštine ljig i Turističke organizacije opštine Ljig. Nadamo se da će se naša saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo, kao i na korist svih učesnika i posetilaca ove manifestacije.